Gå til Indhold
Log ind på mitNT
  

Er du endnu ikke tilmeldt mitNT, kan du oprette en brugerprofil her.
  • Forside
  • Bus & togtrafik
  • Flextrafik
  • Billetter & priser
  • Trafikinfo
  • Kundeservice
Topbanner_Kontakt

Særlige forhold for handicappede


Er du kørestolebruger eller fysisk handicappet, kan du læse om adgangsforholdene i busserne her.

Få din kørestol med bussen

Kørestole kan medtages i busserne, hvis kravene til kørestolens maksimale størrelse er overholdt og pladsforholdene i øvrigt tillader det.

Ind- og udstigning

Kørestolsbrugere skal benytte bussens midter- eller bagdør ved ind- og udstigning. Busser, der er indrettet til kørestolstransport, er udstyret med rampe eller lift. Liften betjenes af chaufføren. Rampen kan betjenes af chaufføren, men en ledsager må også betjene den.

Chaufførens service i forhold til kørestolsbrugere

Chaufføren er behjælpelig med ind- og udstigning, fastspænding og billettering i servicebusser og expresbusser. I regionalbusserne er chaufføren behjælpelig med billettering, men ikke med ind- og udstigning og fastspænding. Det er op til kørestolsbrugeren og en eventuel ledsager at foretage ind- og udstigning og fastspænding. Er der problemer med bespændingsmaterialet, skal chaufføren have besked.

I bybusserne hjælper chaufføren ikke med ind- og udstigning, fastspænding eller billettering. Er der problemer med bespændingsmaterialet, skal chaufføren have besked.


Krav til kørestolen

Det er et krav, at kørestolen kan spændes korrekt fast med det bespændingsudstyr, der er i bussen. Er det ikke muligt at spænde kørestolen korrekt fast, kan du ikke få kørestolen med. Er der problemer med at få fastspændt kørestolen korrekt, skal du eller din ledsager henvende sig til chaufføren.

Rejser du over regionsgrænsen, skal du være opmærksom på, at der kan være andre regler. På midttrafik.dk kan du læse mere om, hvilke rejsebestemmelser der gælder, når du rejser med bus i Region Midtjylland.

Kørestolens maksimale størrelse

En kørestol kan kun komme med bussen/toget, hvis den opfylder følgende krav til maksimal mål, venderadius og vægt. Vægt er inkl. kørestolsbruger og bagage.

Tog
Bredde 70 cm.
Længde 120 cm.
Venderadius 150 cm.
Vægt 300 kg.

Expresbusser og regionalbusser
Bredde 60 cm.
Længde 95 cm.
Vægt 250 kg.

Servicebusser
Bredde 60 cm.
Længde 135 cm.
Vægt 250 kg.

Bybusser og øvrige busser
Bredde 60 cm.
Længde 115 cm.
Vægt 250 kg.

Kørestol med expresbussen

Expresbusserne er generelt udstyret med lift eller rampe.  Kontakt dog gerne entreprenøren, hvis du vil være helt sikker på at kunne komme med på en bestemt afgang med kørestol.

Tog

Der gælder særlige regler for medtagning af kørestole hos Nordjyske Jernbaner og DSB. Du kan se de gældende regler her Nordjyske Jernbaner og her på DSB.dk.

Gyldig billet til blinde/svagtseende og handicappede

Der gælder særlige regler for billetudstedelse til blinde/svagtseende og handicappede og deres eventuelle ledsagere. De særlige regler omfatter blinde/svagtseende, der er medlemmer af Dansk Blindesamfund eller elever på Refsnæsskolen og handicappede der hos Danske Handicaporganisationer har fået udstedt et DSB ledsagerkort eller et ledsagerkort Danmark.

Reglerne er:

Hvis en indehaver til et af ovenstående kort, rejser alene, udstedes én enkelt børnebillet.

Hvis en indehaver af et af ovenstående kort rejser med ledsager, udstedes to enkelt børnebilletter.

Hvis en indehaver af et af ovenstående kort, rejer med ledsager, men har anden rejsehjemmel til sig selv, udstedes én enkelt børnebillet.

Dette gælder også ved rejser på mobil-billetter.


Rejsekort til handicappede

Handicappede kan rejse til halv pris af voksentakst, hvis de rejser på rejsekort.

Hvis du er handicappede, blind eller svagtseende kan du opnå en særlig høj rabat ved rejser på rejsekort.

Sådan køber du et rejsekort

For at få det særlige rejsekort til handicappede skal du ringe til Rejsekort Kundecenter på telefonnummer 70 11 33 33 og bede om at få tilsendt et rejsekort-bestillingsskema til kundetype handicap. Du kan også hente et skema i NT Salgs- og servicecenter på Aalborg busterminal.

Du skal udfylde bestillingsskemaet og sende det til adressen på bestillingsskemaet sammen med et pasfoto og kopi at mindst to forskellige typer legitimation, hvoraf din adresse skal fremgå af mindst det ene. Du kan også aflevere det hele i NT Salgs- og servicecenter.

Ledsager med på dit rejsekort

Hvis du har en ledsager med, kan vedkommende rejse på kontantbilletter til børnetakst eller blive checket ind som barn sammen med dig på dit rejsekort, hvis du samtidig kan fremvise medlemskort til Dansk Blindesamfund, DSB ledsagerkort eller et ledsagerkort Danmark. Rejsekort i sig selv kan ikke benyttes som legitimation.

Du kan læse meget mere om rejsekort til handicappede her.


Rejsegaranti for kørestolsbrugere

Udvidet rejsegaranti for kørestolsbrugere gælder for de ruter, der kan medtage kørestole og kun i det omfang, at kørestolen lever op til gældende krav om størrelse, vægt og muligheden for korrekt bespænding.

Garantien indebære, at du må tage en taxa på NT's regning, hvis der ikke er plads til din kørestol eller, hvis der er indsat en anden bustype, end den der fremgår af oversigten, og det betyder, at din kørestol ikke kan komme ind i bussen.

Hvis du benytter dig af rejsegarantien, skal du selv bestille en taxa og lægge penge ud for taxaturen. Herefter skal du indsende den originale taxabon sammen med et refusionsskema, for at få dig udlæg refunderet.Kundeinformation

Tlf. 98 11 11 11

Åbningstider - Kundecenter

Se under Kundeservice

Administration

Nordjyllands Trafikselskab
John F. Kennedys Plads 1T, 3.sal
Postboks 1359
9000 Aalborg

Tlf. 99 34 11 11

Åbningstider - Adm.

Man - fre kl. 8.00 - 16.00
Lør, søn- og helligdage lukket
Lukket mellem jul og nytår.