- Forside
- Bus & togtrafik
- Flextrafik
- Billetter & priser
- Trafikinfo
- Kundeservice
Rejsekort og Pendlerkort
Rejsekort er et plastkort med indbygget chip, der fungerer som billet og betalingsmiddel i busser, tog og metro. Hvis du har brug for mere information end den, du kan finde her på siden, henviser vi til rejsekort.dk.
Du kan købe Rejsekort og Pendlerkort på rejsekort.dk
Rejsekort er for dig, der rejser engang imellem, eller for dig der rejser på mange forskellige strækninger. Hvis du ofte rejser på den samme strækning, kan et Rejsekort med pendler kombi være den billigste løsning for dig, da det fungerer som både Pendlerkort med fri rejse i et bestemt område og et Rejsekort, der kan benyttes i resten af landet.
Pendlerkort er for dig, der ofte rejser på samme strækning eller i samme zoner. Med Pendlerkort får du fri rejse i et bestemt område i en periode på mindst 30 dage for en fast pris. Et Pendlerkort kan kun benyttes i det valgte område, mens et Rejsekort med pendler kombi kan benyttes i hele landet.
Der skal altid være penge at rejse for på et Rejsekort. Du kan tanke penge på kortet vha. en automatisk tank-op-aftale, i en rejsekortautomat, på et bemandet rejsekortsalgssted og via selvbetjening på rejsekort.dk. Du kan ikke tanke penge på Rejsekort i busser og tog.
Vi anbefaler alle vores kunder at oprette en tank-op-aftale. Så overføres der automatisk et beløb fra dit betalingskort eller via Betalingsservice til dit Rejsekort, når saldoen på Rejsekortet kommer under 50 kr. Dermed har du altid penge at rejse for. Tank-op-beløbet skal minimum være på 100 kr.
Du skal være over 18 år og have et betalingskort, for at kunne oprette en tank-op-aftale.
Tank-op-aftale via Betalingsservice
Har du ikke et betalingskort, kan du få en tank-op-aftale via Betalingsservice. Kontakt NT Kundecenter på telefon 98 11 11 11.
Der skal altid være penge at rejse for på et Rejsekort. Med en tank-op-aftale overføres der automatisk et beløb til dit barns Rejsekort fra dit betalingskort eller via Betalingsservice, når saldoen på rejsekortet kommer under 50 kr. Dermed er der altid penge på kortet til at rejse for. Det er forælderen/værgen, der hæfter for barnets forbrug.
Har du ikke selv har et Rejsekort, skal du oprette dig som kunde på rejsekort.dk. Derefter opretter du værgeforhold og en betalingsaftale, som nu kan tilknyttes dit barns Rejsekort via din egen selvbetjeningsside.
Er barnet fyldt 15 år, skal du i stedet logge ind på barnets selvbetjening og tilknytte den delte betalingsaftale til barnets rejsekort der.
Når der er oprettet en ny tank-op-aftale, skal Rejsekortet benyttes indenfor 30 dage. Ellers annulleres aftalen.
Tank-op-aftalen til barnets Rejsekort er aktiv så længe det tilknyttede betalingskort er gyldigt. Hvis tank-op-aftalen ønskes opsagt, kan aftalen opsiges via din egen eller barnets selvbetjeningsside på rejsekort.dk.
Handicappede kan rejse til halv pris af voksentakst, hvis de benytter Rejsekort personligt med kundetype handicap.
Herunder kan du få mere at vide om, hvad Rejsekort er, hvordan det fungerer, og hvad det koster. Du finder information om følgende emner:
- Hvad er Rejsekort?
- Typer af Rejsekort
- Hvordan fungerer Rejsekort?
- Hvor kan Rejsekort benyttes?
- Hvad koster Rejsekort?
- Ekstra rabat udenfor myldretiden
- Hvad betaler en evt. ledsager?
- Hvordan kommer der penge på Rejsekort?
- Hvor og hvordan køber du Rejsekort?
- Kontakt Nordjyllands Trafikselskab
1. Hvad er Rejsekort?
Rejsekort er en elektronisk billet til bus, tog og metro. Det er et plastkort med en indbygget chip, der fungerer som både billet og betalingsmiddel for rejser på tværs af regioner og landsdele.
Rejsekort samler landets forskellige trafikselskaber, takstområder, billetsystemer og rabatordninger i ét fælles billetsystem, der gør det nemmere at bruge kollektiv trafik, fordi du ikke længere skal holde styr på hvor mange zoner, du skal rejse.
2. Typer af Rejsekort
Der findes to typer af Rejsekort. Rejsekort personligt og Rejsekort flex.
Rejsekort personligt kan købes med kundetypen "handicap". Det er et personligt Rejsekort, hvor rejserne koster det halve af den normale voksentakst. Udover rabatten er der også følgende fordele:
- Adgang til online selvbetjening, hvor du kan tanke penge på kortet og oprette en automatisk tank-op-aftale
- Kortet kan spærres, hvis du mister det.
- Kortet kan kun bruges af kortindehaveren, men det er muligt at checke en eller flere ledsagere med ind. Når du benytter et personligt Rejsekort med kundetypen handicap, kan du checke din ledsager med ind til børnetakst.
3. Hvordan fungerer Rejsekort?
Med Rejsekort skal du checke ind, når din rejse starter, checke ind igen, hvis du skifter transportmiddel undervejs og checke ud, når din rejse er helt slut.
Du checker ind og ud på kortlæsere på stationer og i busser ved at holde dit Rejsekort op til kortlæseren, indtil du hører et bing for korrekt indcheckning. Hører du en anden lyd end det klare bing, er du ikke checket korrekt ind. Hvis du henvender dig til chaufføren eller stationspersonalet, kan de hjælpe med at læse den fejlbesked, der står i displayet og vejlede dig i, hvad du kan gøre for at få løst problemet.
I busserne sidder kortlæseren til check ind ved fordøren, mens kortlæserne til check ud sidder ved midterdørene eller bagdørene.
På togstationerne sidder check ind, check ud og check ind-ekstra kortlæserne på perronerne. Du skal bruge check ind-ekstra kortlæseren, hvis du skal checke en ledsager eller en eller flere medrejsende ind på dit Rejsekort. Skal du checke ledsagere eller medrejsende ind på dit Rejsekort i bussen, skal du sige det til chaufføren. Chaufføren ændrer herefter check ind kortlæseren til en check ind-ekstra kortlæser. Chaufføren guider dig igennem check ind-ekstra.
Hvis du er kørestolsbruger og benytter Rejsekort, kan du bede chaufføren ændre en af check ud kortlæserne ved bagdøren til en check ind kortlæser, så du kan checke ind der.
Kortlæserne er programmeret med en stemme, der kan fortælle, hvilken type af kortlæser du står ved. Du skal bare lægge hånden oven på kortlæseren. Så vil en stemme sige "check ind", "check ud" eller "ekstra" alt efter hvilken type af kortlæser, du står ved.
Når du checker ind, trækkes der en forudbetaling på 12 kroner og 50 ører. Hvis I er flere, der skal checkes ind på dit Rejsekort, bliver der trukket yderligere 25 kroner i forudbetaling per voksen medrejsende og 12 kroner og 50 øre per barn. Når du checker ud, beregnes prisen forrejsen på baggrund af afstanden mellem de punkter, hvor du har checket ind og ud samt den tid, der er gået mellem check ind og ud. Forudbetalingen sættes tilbage på Rejsekortet ved check ud samtidig med, at rejsens pris bliver trukket fra kortet.
Vær opmærksom på, at du ikke kan påbegynde en rejse med Rejsekortet, hvis din saldo er lavere end 12 kroner og 50 ører.
4. Hvor kan Rejsekort benyttes?
Rejsekort kan benyttes i busser og tog i hele Danmark. Dog ikke på Bornholm.
5. Hvad koster rejsekort?
Når du skal købe et nyt Rejsekort, koster selve kortet 50 kroner. Derudover skal du indsætte penge på dit Rejsekort til at rejse for.
På de fleste personlige Rejsekort optjener man mængderabat. Jo mere man rejser, jo højere mængderabat. Du optjener ikke mængderabat, når du benytter Rejsekort personligt med kundetypen handicap. Til gengæld betaler du altid halv pris i forhold til voksentaksten.
6. Ekstra rabat udenfor myldretiden
Hvis du rejser mellem klokken 11 og 13 og mellem klokken 18 og 07 på hverdage, får du ekstra rabat på dine rejser. Det samme gælder på lørdag, søndage og helligdage. Hvor stor rabatten er, afhænger af hvor i landet, du rejser.
7. Hvad betaler en evt. ledsager?
Hvis du har en ledsager med, kan vedkommende rejse på enkeltbilletter til børnetakst eller blive checket ind som barn på dit Rejsekort. Købes der enkeltbillet til ledsageren, skal der samtidig fremvises medlemskort til Dansk Blindesamfund, DSB Ledsagekort, Ledsagekort Danmark eller medlemskort fra Synscenter Refsnæs.
Du skal være opmærksom på, at der trækkes en forudbetaling på ekstra 12 kroner og 50 ører, hvis du checker en ledsager ind på dit rejsekort. Det vil sige at der minimum skal stå 25 kroner på kortet ved rejsens start.
8. Hvordan checkes en medrejsende ind på Rejsekort?
Hvis I rejser med bus, skal I fortælle chaufføren, at der skal checkes en ekstra person ind på Rejsekortet. Herefter guider chaufføren jer i takt med, at han eller hun laver de nødvendige ændringer i kortlæseren.
Skal I rejse med tog, skal I checke ind på en såkaldt check ind-ekstra kortlæser. Den findes på perronen. Følg vejledningen på standeren og benyt piletasterne til at vælge det antal kunder og kundetyper, der skal checkes ind.
9. Hvordan kommer der penge på dit Rejsekort?
Før du kan benytte dit Rejsekort, skal der være penge på kortet til at rejse for. Når du modtager dit Rejsekort, er der dog indsat penge på det, så det er klar til brug.
Efterfølgende kan du tanke penge på Rejsekortet på flere forskellige måder.
Du kan få en tank-op-aftale, så der automatisk overføres et aftalt beløb til dit Rejsekort fra din konto, når saldoen på dit Rejsekort kommer under 50 kroner. Det letteste er at oprette en tank-op-aftale samtidig med, at du bestiller dit Rejsekort, men det kan også oprettes senere via selvbetjeningssiden på rejsekort.dk.
Du kan også tanke penge på Rejsekort i NT Kundecenter på Aalborg Busterminal og hos andre rejsekort-salgssteder. Du kan få en liste over optankningssteder på rejsekort.dk.
Du kan også selv tanke penge på Rejsekort i rejsekortautomaterne, som bl.a. findes på togstationerne eller på din selvbetjeningsside på rejsekort.dk. Hvis du tanker penge på dit Rejsekort på rejsekort.dk, skal du være opmærksom på, at der kan gå op til 24 timer, før optankningen er registreret i rejsekortudstyret i busserne og op til 5 timer, før det er registreret i rejsekortsystemet på togstationerne. Dvs. at der kan gå op til 5 og 24 timer, før du har adgang til de optankede penge alt efter, om du skal med bus eller tog.
10. Hvor og hvordan køber du Rejsekort?
Første gang du bestiller et Rejsekort, skal du oprette dig som bruger med MitID. Du skal klikke på linket med teksten 'Opret brugerkonto' på siden med log ind til selvbetjeningen. Herefter følger du vejledningen.
Bestil dit Rejsekort hos Rejsekort Kundecenter
Ring til Rejsekort Kundecenter på telefonnummer 70 11 33 33 og bed om at få tilsendt et bestillingsskema. Du kan også hente skemaet i NT Kundecenter på Aalborg Busterminal og sende det med posten. Husk at vedlægge legitimation i form af sundhedskort, pas, kørekort, opholdstilladelse eller bopælsattest. Du skal også medsende kopi af medlemskort til Dansk Blindesamfund, Ledsagekort Danmark, DSB ledsagekort eller medlemskort fra Synscenter Refsnæs.
Køb dit Rejsekort på et betjent salgssted
Du kan købe et Rejsekort hos NT Kundecenter på Aalborg Busterminal og få kortet med det samme. Du skal blot huske at medbringe legitimation i form af sundhedskort, pas, kørekort, opholdstilladelse eller bopælsattest. Du skal også medbringe kopi af medlemskort til Dansk Blindesamfund, Ledsagekort Danmark, DSB ledsagekort eller medlemskort fra Synscenter Refsnæs.
Er du førtidspensionist, skal du også fremvise en kopi af din seneste pensionsmeddelelse, udbetalingsbrev eller udbetalingsmeddelelse, som maksimalt må være et år gammel.
11. Kontakt
Hvis du er i tvivl om noget vedr. Rejsekort kan du enten tjekke rejsekort.dk eller ringe til Rejsekort Kundecenter på 70 11 33 33. Du kan også få hjælp hos NT Kundecenter på telefon 98 11 11 11.
Besøg rejsekort.dk hvis du vil vide mere om køb og brug af Rejsekort, priser, rabatter, optankning af rejsekort og meget mere.